Ve správně nastaveném jídelníčku by neměly chybět kvalitní zdroje bílkovin, vláknina, vitamíny a přiměřené množství zdravých tuků. V tucích se rozpouští některé důležité vitamíny (D, E, K, A), takže si musíme dávat pozor na to, abychom jich měli ve stravě tak akorát.
Další tuky (třeba nenasycené mastné kyseliny Omega-3, které často pochází z ryb) jsou zase důležité pro udržení normálního stavu kardiovaskulárního systému, pro zdraví mozku a pro správnou funkci zraku. Právě proto bychom k tuku neměli přistupovat pouze jako ke strašákovi, ale měli bychom si cíleně vybírat, po kterém z nich sáhneme během vaření.
Příjem tuků při hubnutí
Během redukčních diet se obvykle doporučuje konzumovat tuk v co nejmenším množství. To je na jednu stranu pravda, protože pokud zalijete zeleninový salát půllitrem olivového oleje, získáte kalorickou bombu. Zelenina, nezelenina.
Na druhou stranu, ani úplné vynechání zdravých tuků při hubnutí není zdravé, protože tělo je potřebuje pro správné vstřebávání některých vitamínů a pro zachování některých tělesných procesů. (Radikální dieta chudá na tuk může způsobovat třeba třepení a lámání nehtů. Také ale může rozhodit vaše hormonální hladiny.) Chce to tedy najít přijatelný kompromis a koukat na to, co si pokládáte na talíř.
Zdravé tuky a keto dieta
Zdravé tuky při hubnutí zahrnuje například keto dieta, která stojí na zvýšeném přísunu kvalitních bílkovin a na omezení sacharidů. Vzhledem k tomu, že špatné tuky většinou bývají součástí pekárenských výrobků a sladkostí, v tomto ohledu vám odpadne jedna velká starost, která se týká toho, jak přijatelně snížit příjem nezdravých tuků během hubnutí.
Zdravé tuky naopak obsahují kvalitní mořské ryby, lněné semínko či ořechy, což jsou naopak potraviny, které při keto dietě jíst můžete.
Nejlepší zdroje zdravých tuků
V případě, že vám jde z předchozích několika modulů hlava kolem, půjdeme na to trochu pomaleji a podíváme se na to, které zdroje tuků si můžete při keto dietě a při dodržování zdravého životního stylu dopřávat (relativně) bez výčitek.
Do této kategorie patří:
- Avokádo
- Kvalitní mořské ryby
- Ořechy
- Semínka
- Olivy
- Vejce
- Máslo a ghí
- Zdravé oleje (olivový, řepkový, lněný…)
Tyto potraviny jsou vhodné například do pomazánek a do salátů. Rybu si pak můžete připravit třeba k obědu či k večeři.
Čemu se naopak vyhnout?
Potraviny, které obsahují nezdravé tuky, jsou bohužel pro nás ve většině. Kromě pekárenských výrobků, o kterých jsme hovořili výše, je obsahuje i mnoho dalších běžně dostupných potravin a pochoutek.
Pozor si musíme dávat třeba na:
- Smažená jídla
- Průmyslově zpracované potraviny a polotovary
- Červené maso
- Drůbeží kůži
- Sádlo
- Kokosový olej
- Palmový olej
Jak to tedy dělat správně? Třeba tak, že se rozhodnete dodržovat keto dietu, která klade zvýšený důraz na příjem zdravých tuků a olejů a minimalizuje příjem sacharidů. Kromě toho, že můžete výše uvedené doporučené potraviny a oleje používat při vaření, vyzkoušejte i již hotové balíčky proteinové diety, které obsahují třeba proteinové polévky, nápoje a kaše. Ty vám mohou ušetřit čas během pracovního týdne. Balíček si navíc můžete vzít i do práce, kde může proteinový pudink či nápoj nahradit odpolední svačinu.