Jídlo je důležitou součástí každého dne. Nejedná se jen o palivo, které má za cíl uspokojit prázdný žaludek, ale také je důležitým nástrojem vašeho sociálního života. Jídlo má v neposlední řadě nezanedbatelný vliv na vaši duševní pohodu.
Je tedy velký rozdíl, zda budete k dietě přistupovat s nadšením a chutí, nebo se budete děsit každého jídla, které si přichystáte na talíř. Jídlo, které jíte s nechutí vám může v některých případech dokonce uškodit. (Psychika dokáže opravdu hodně.)
Aby pro vás byl každý den plný radosti a lahodných chutí, připravili jsme pro vás seznam několika atraktivních pokrmů, které odpovídají zásadám proteinové diety.
7 chutných keto receptů (+1 jako bonus)
Vepřové na asijský způsob s restovaným zelím
Na přípravu 1 porce budete potřebovat:
- 200 g vepřového masa s kůží
- ¼ polévkové lžíce octa
- ¼ polévkové lžíce směsi pěti koření (používá se v asijské kuchyni)
- 20 ml soli
- 150 g zelí (klasické, ne kysané)
- 15 g másla
- ½ stroužku česneku
- ½ polévkové lžíce rýžového octa
- ¼ lžičky sečuánského pepře
- Sůl, pepř
Postup:
- Maso omyjte a otřete do sucha pomocí papírové utěrky.
- Položte maso na prkénko a udělejte několik řezů napříč kůží. Ideálně tak, abyste nijak neporušili samotné maso pod ní. Řezy veďte maximálně půl centimetru od sebe.
- Vezměte štětec a do řezů aplikujte ocet a směs koření.
- Sáhněte po alobalu a vytvořte “lodičku”, do které maso během pečení uložíte. Ta by měla chránit boky masa, ale neměla by zakrývat jeho horní část.
- Maso takto uložte do chladničky přes noc.
- Předehřejte troubu na 200 °C a vrchní část masa zasypte solí. Takto maso pečte asi hodinu (v nižší části trouby). Pokud máte teploměr na maso, vnitřek masa by měl po hodině dosahovat asi 80 °C.
- V tento moment vyndejte maso z trouby ven a zbavte ho veškeré soli na jeho povrchu. Poté ho uložte zpátky a pečte asi ještě další půl hodinu.
- Mezi tím opláchněte zelí a nakrájejte ho na menší kousky.
- Rozpalte středně velkou pánev, na kterou dáte malý oříšek másla. Na něm osmažíte rozdrcený stroužek česneku spolu se zelím.
- Nakonec zelí dochuťte trochou rýžového octa, solí a pepřem. Podávejte společně.
Restovaný losos s brokolicí a čedarem
Na přípravu 1 porce budete potřebovat:
- 175 g lososa
- 110 g brokolice
- 20 g másla
- 35 g čedaru
- Sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- Rozdělte brokolici na menší kousky a ty dejte na chvilku povařit do osolené vody.
- Zeleninu sceďte a nechce na chvilku vychladnout.
- Brokolici posléze vložte do menšího pekáčku s máslem. Dochuťte ji solí a pepřem, nastrouhaným sýrem a dejte péct asi na 20 minut.
- V čase, kdy pečete brokolici rozpalte pánev a na malém množství másla opečte lososa z každé strany. Pro ochucení taktéž použijte sůl a pepř.
- Vše podávejte společně. Kdo chce, může k rybě podávat i plátek citrónu či limetky.
Vaječné muffiny
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- 12 vajec
- 2 jarní cibulky
- 150 g slaniny
- 175 g strouhaného sýra
- 2 polévkové lžíce pesta
- Sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Připravte si formičky na muffiny. Pokud máte kovové, vymažte je trochou tuku, aby se muffiny během pečení nepřilepily.
- Jarní cibulky nakrájejte najemno, spolu s kousky opečené slaniny. Vše poté umístěte na dno formiček.
- Rozbijte a rozšlehejte všechna vejce. Následně je osolte, opepřete, přidejte všechen nastrouhaný sýr a pesto.
- Touto směsí přelijte cibuli a slaninu. Pečte v troubě asi 20 minut.
Salát s avokádem, kozím sýrem a slaninou
Na přípravu 1 porce budete potřebovat:
- 30 g salátu
- 30 g vlašských ořechů
- ½ avokáda
- 50 g slaniny
- 50 g kozího sýra
- 30 ml olivového oleje
- ½ polévkové lžíce smetany
- Kapku citronové šťávy na dochucení
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si dostatečně velký pekáč, který vyložíte pečicím papírem.
- Na ten rozmístěte sýr, který nakrájejte zhruba na 1 cm silné plátky. Sýr dejte péct a pravidelně ho kontrolujte. Hotový je v momentě, kdy získá zlatohnědou barvu.
- Mezi tím na pánvi osmažte slaninu, dokud nebude hezky křupavá.
- Na talíř či do misky rozložte opraný salát, na který klaďte nakrájené avokádo, slaninu a opečený sýr.
- Vše zakápněte zálivkou, kterou připravíte spojením šťávy z půlky citronu, olivového oleje a půl lžíce smetany. Nakonec vše dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.
Cuketové špagety á la carbonara
Na přípravu 1 porce budete potřebovat:
- 75 g pancetty
- ¼ lžičky másla
- 75 ml smetany na vaření
- 225 g cukety
- 1 vaječný žloutek
- 20 g parmezánu
- Sůl, pepř
Postup:
- Smetanu nalijte do pánve a zahřívejte ji do doby, dokud se nezredukuje zhruba o čtvrtinu.
- Opečte pancettu na malém množství másla, dokud nebude hezky křupavá. Tuk ze smažení uschovejte stranou.
- Nyní vše dodatečně ohřejte a ochuťte solí a pepřem.
- Vezměte cuketu a začněte z ní loupat tenké proužky, které se budou podobat špagetám. Na tento úkon existují speciální kráječe, ale v případě potřeby vám postačí i loupák na brambory.
- Nakonec dejte cuketové špagety uvařit do krémové omáčky, dokud zelenina dostatečně nezměkne a nenasaje chuť.
- Cuketové špagety servírujte na talíř posypané pancettou doplněnou o vaječný žloutek (ten můžete i lehce uvařit, pokud ho nechcete jíst v této podobě), pažitku a nastrouhaný parmezán.
Bezmasý talíř
Na přípravu 1 porce budete potřebovat:
- 1/6 lilku
- ¼ cukety
- 30 ml olivového oleje
- Šťávu z půlky citronu
- 75 g čedaru
- 5 černých oliv
- 1 polévková lžíce mandlí
- 15 g zeleného salátu podle chuti
- Sůl, pepř
Postup:
- Nakrájejte cuketu i lilek asi na centimetrové špalíčky a nechte je zhruba 10 minut vypotit.
- Mezi tím rozehřejte troubu na 225 °C.
- Jakmile se zelenina vypotí, všechny kousky otřete do papírové utěrky.
- Oba druhy zeleniny rozložte na plech vystlaný pečicím papírem. Pokapejte trochou oleje, opepřete a dejte péct.
- Po zhruba 20 minutách pečení by měla zelenina získat hezky nahnědlou barvu. Nezapomeňte, že po 10 minutách je potřeba zeleninu obrátit.
- Jakmile je lilek s cuketou hotov, servírujte ho na talíř. Podle chuti je možné zeleninu zakápnout trochou šťávy z citronu.
- Nakrájejte sýr, zelený salát a mandle. Na talíř přidejte ještě olivy a můžete jíst.
Cheesecake s pekanovými ořechy
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci soleného másla
- 4 polévkové lžíce najemno nasekaných pekanových ořechů
- ½ polévkové lžíce erythritolu v prášku (do základu)
- 4 polévkové lžíce másla (na náplň)
- 225 g krémového sýra
- 4 polévkové lžíce erythritolu v prášku (do náplně)
- 2 polévkové lžíce mandlového mléka
- 1 vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- Celé pekanové ořechy na ozdobu
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C a začněte pracovat na základu koláče.
- Vezměte formu či pekáč o průměru asi 10 cm a vymažte ji máslem. V misce mezi tím nechte změknout máslo, které spojte do kompaktní hmoty s nasekanými ořechy a erythritolem. Tuto směs napěchujte co nejtěsněji do pekáčku.
- Vše dejte péct asi na 5-6 minut.
- Vezměte nesolené máslo a dejte ho roztopit na pánev. Sejměte ho z plamene ve chvíli, kdy získá karamelovou barvu.
- Do misky vložte krémový sýr, vejce, mandlové mléko, erythritol a vanilkový extrakt a vyšlehejte do kompaktní směsi. Nakonec přidejte i roztopené máslo.
- Nejpozději po 6 minutách vyjměte základ koláče z trouby a doprostřed nalijte připravenou náplň. Zakryjte fólií a pečte asi půl hodiny.
- Nakonec koláč vyndejte a nechte ho trochu vychladnout. Jakmile bude dostatečně studený, vložte ho do lednice asi na 2 hodiny. (Vkládat horký koláč do lednice je zcela nevhodné. Některé části dortu se mohou srazit či jiným způsobem pokazit.)
- Během podávání lze koláč dodatečně ozdobit dalšími ořechy.
Neprůstřelná káva
A malý bonusový tip na úplný konec. 🙂
Na přípravu budete potřebovat:
- 240 ml čerstvě uvařené kávy
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
Postup:
- Kávu rozmixujte spolu s máslem a kokosovým olejem.
- Ihned podávejte.
Ačkoliv jsou všechna z výše uvedených jídel opravdu lákavá, možná zjistíte, že nemáte dostatek času na jejich přípravu.
Pro tyto případy je vhodné, abyste měli doma malou zásobu proteinových jídel a nápojů Proslim. Ty jsou nejen-že velmi chutné, ale jejich příprava vám nezabere víc než 5 minut. Výhodou těchto proteinových jídel je bezesporu i fakt, že jimi dokážete pokrýt jak jedno, tak všechna jídla během dne.
Zároveň obsahují veškeré potřebné živiny a ideální porci kilokalorií pro každý den.
Přejeme vám dobrou chuť.