Saláty zažívají svou vlastní renezanci. Dříve bylo pojídání salátů považováno za nutné zlo, které musely ženy, muži i děti podstupovat kvůli dostatečnému příjmu vitamínů a minerálů. V neposlední řadě je jedli i kvůli udržení štíhlé linie. Také se jednalo o menší jídlo, ke kterému se uchylovaly ženy na romantických schůzkách, aby zakryly svůj skutečný apetit.
Dnes se ale všechny skupiny (snad až na děti) nemohou salátů nabažit. Může za to nejen větší informovanost, ale i změna myšlení. Saláty si proto připravujeme k obědu, k večeři, během grilování, nebo jen tak na chuť. Některé se skládají jen z několika málo kousků zeleniny, jiné jsou naopak spojené se sýry a masem a při jejich výrobě musíte mít po ruce obsáhlý seznam surovin. Ve všech případech však ani u jednoho salátu nechybí zálivka, která mu dodává tak trochu jiný rozměr. (Také se díky oleji lépe vstřebají některé vitamíny.)
Jenže, jak postupovat, pokud nechcete zálivku vynechat, ale zároveň držíte dietu? Na to se podíváme v několika následujících receptech.
TOP 4 zálivky
Bylinková zálivka
🕐 Doba přípravy:
- 5 minut
📋 Budete potřebovat:
- 1 šálek olivového oleje
- 1/3 šálku citronové šťávy
- ¼ šálku vody, špetku soli
- 2 lžičky bazalky
- 1 lžičku majoránky
- ¼ lžičky rozmarýnu
💡 Postup
Všechny ingredience dejte do mixéru a spojte. Jakmile bude zálivka hotová, můžete ji dlouhodobě skladovat v lednici. (Dávejte však pozor, aby sklenice či láhev dobře těsnila.)
Česneková zálivka
🕐 Doba přípravy:
- 10 minut
📋 Budete potřebovat:
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci citronové šťávy
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- ¼ lžičky hořčičného prášku (či suchých pomletých semínek)
- 3 lžíce olivového oleje
💡 Postup
Oloupejte česnek a rozlisujte ho ve strojku. Přidejte k němu citronovou šťávu, sůl, pepř a hořčici. Tuto směs důkladně promíchejte vidličkou, aby se veškeré části (i ty jinak suché) dostatečně spojily.
Nakonec metličkou opatrně vmíchejte olivový olej. Jakmile budou všechny přísady v jedné misce, ochutnejte, zda zálivku není potřeba dodatečně dochutit solí, nebo pepřem.
Balzamiko zálivka
🕐 Doba přípravy:
- 10 minut
📋 Budete potřebovat:
- 1 větší stroužek česneku
- 1 lžíci Dijonské hořčice
- ½ hrnku balzamikového octa
- ¼ hrnku horké vody
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl
- pepř
💡 Postup
Rozmačkejte oloupaný česnek a pastu důkladně promíchejte s hořčicí. Poté přidejte horkou vodu a balzamikový ocet. Vše promíchejte metličkou, aby zálivka získala co možná nejjemnější texturu. Nakonec ji dochuťte trochou soli a pepře a můžete podávat.
Francouzská zálivka
🕐 Doba přípravy:
- 5 minut
📋 Budete potřebovat:
- 1 lžíci hořčice
- 1 lžíci rajčatové pasty
- 1/3 hrnku olivového oleje
- ¼ hrnku bílého vinného octa
- ½ cibulového prášku
- 1 lžičku stévie
💡 Postup
Všechny ingredience na zálivku dejte do kuchyňského robota a rozmixujte je do hladké a našlehané směsi. Pokud chcete, aby zálivka byla trochu ostřejší a výraznější, není nutné do ní přidávat sladidlo.
Díky těmto zálivkám vás bude pojídání salátů zaručeně bavit. Přejeme vám dobrou chuť.