V současné době se poměrně často setkáváme s mnoha rozličnými způsoby, jakými lze nahradit maso. Kromě hamburgerů bez masa si můžeme koupit i kořeněné tofu, či pomazánky z něj, které leckdy imitují jinak notoricky známé živočišné výrobky. (Jmenovat bychom mohli například falešnou škvarkovou pomazánku.)
Nyní se podíváme, co tofu ve skutečnosti je a podělíme se s vámi i o několik chutných receptů.
Co je tofu?
Když se řekne tofu, mnoho lidí si představí zvláštní, mléčně bílou kostku blíže neurčené hmoty, která nijak nechutná a více méně ani nevoní. To přirozeně vyvolává i spoustu otázek ohledně toho, z čeho se tofu vlastně vyrábí.
Zjednodušeně řečeno, tofu je výrobek ze sójových bobů, které se nechají namočené ve vodě a po zvětšení objemu se rozmělní s malým množstvím vody. Směs se pak dále ještě vaří, různě pasíruje a sráží tak, aby z ní vznikl finální produkt. V závislosti na výrobci se pro podporu srážení používá nigari, síran vápenatý, nebo jiné (přírodnější) druhy “urychlovačů”.
Tofu, jako hotový výrobek, pak obsahuje:
- Vápník
- Mangan
- Selen
- Měď
- Zinek
A mnoho dalších minerálních látek, které jsou důležité pro správné fungování našich těl.
TOP 3 recepty z tofu
Zázvorové tofu s brukví
🕐 Doba přípravy, doba vaření:
- 15 minut, 15 minut
📋 Budete potřebovat:
- 250 g tofu
- 2 lžíce arašídového oleje
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 200 g brukve čínské
- 1 lžíci rýžového vína
- 1 lžíci rýžového octa
- ½ lžičky čili vloček
- 1 lžíci strouhaného zázvoru
- 1 lžičku sójové omáčky
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíci hnědého cukru
💡 Postup
Do bloku tofu udělejte několik děr z obou stran a nakrájejte ho na menší kostky. Smíchejte nakrájený zázvor, oba druhy sójové omáčky a trochu hnědého cukru a do této marinády tofu uložte. (Cca na 15 minut.) Mezi tím rozpalte 1 lžíci arašídového oleje na pánvi a do něj přidejte nakrájený zázvor. Poté do pánve vložte jednotlivé listy brukve a restujte je asi po dobu dvou minut. Pak je lehce pokapejte vodou a nechte restovat další 2 minuty. Poté zeleninu osolte a uložte ji na talíř. Na umytou pánev nalijte zbytek oleje a tofu s marinádou. To dochuťte rýžovým octem a vínem a opečte ho ze všech stran. Tekutinu zredukujte a přidejte do ní několik čili vloček. Tofu nakonec podávejte na listech brukve.
Pomazánka z tofu
🕐 Doba přípravy:
- 10 minut
📋 Budete potřebovat:
- 285 gramů silken tofu
- 1 hrnek máty
- 1 hrnek bazalky
- sůl a pepř
💡 Postup
Tofu spolu s lístky čerstvé máty a bazalky umístěte do mixéru a rozmělněte je na co nejjemnější hmotu. Tu po vyjmutí dochuťte trochou pepře a soli podle potřeby. Pozor, tuto pomazánku doporučujeme zkonzumovat bezprostředně po její přípravě.
Křupavé tofu kostky
🕐 Doba přípravy, doba vaření:
- 10 minut, 20 minut
📋 Budete potřebovat:
- 450 g tofu
- čili koření či jiné oblíbené bylinky
- 1 polévkovou lžíci kokosového oleje
- špetku soli
💡 Postup
Předehřejte troubu na 190 °C a mezi tím zabalte tofu do ručníku a postavte na něj něco těžkého. Po asi 5 minutách můžete tofu vybalit. Šlo jen o to, aby ztratilo veškerou přebytečnou vodu. Poté ho nakrájejte na kostky, vložte do misky, osolte a posypte ho vybraným kořením. Tofu následně opražte na pánvi s trochou oleje tak, aby bylo opečené ze všech stran. Po 5 minutách by měl být tento proces hotový. Nakonec dejte tofu (v žáruvzdorné misce) péct na 15 minut do trouby.
Věříme, že vám tyto netradiční recepty z tofu budou náležitě chutnat. Přejeme vám dobrou chuť.