Vejce byla dlouhou dobu démonizovaná, protože se říkalo, že mohou zvyšovat hladinu cholesterolu. To je ale pravda jenom částečně, protože se to může stát hlavně u lidí, kteří mají k tomuto problému vrozené predispozice. A především v případě, kdy jich jedí větší množství. Postupně se tedy přesouváme do éry, ve které je rozumná konzumace vajec naopak žádoucí.
A má to své opodstatnění. Vajíčka obsahují pro tělo důležitý protein. Vzhledem k tomu, že doplnění doporučené dávky proteinu během dne dokáže jenom málokdo, správně upravené vajíčko k snídani nebo ke svačině nám s tím může trochu pomoci.
A nejen to!
Jak často jíst vejce?
Má se za to, že týdně je bezpečné sníst zhruba čtyři vajíčka. Cholesterol, který je ve vaječném žloutku obsažen, je pro zdravého člověka bezpečný. Je ale potřeba zároveň dodat, že aby se cholesterol nevychýlil z normálu, ve dnech, kdy vajíčka jíte, by se už žádný zdroj cholesterolu v jídelníčku v ideálním případě moc vyskytovat neměl. A ze stejného důvodu se vejce nedoporučuje konzumovat každý den v týdnu.
Světová zdravotnická federace je však v otázce příjmu vajec trochu tolerantnější, než jsou kardiologové. Podle ní je přípustné sníst vajec týdně deset. Aby to ale nebylo tak jednoduché, federace do tohoto čísla započítává i majonézu a vejce, která jsou zahrnuta třeba v pečivu.
Účinky vajec na zdraví
Vejce obsahují řadu důležitých živin. Jednou z nich je kvalitní protein, který tělo potřebuje pro růst svalů a jejich udržování. Dále vejce obsahují vitamín B12, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamín A, fosfor, fluor, železo, hořčík a mnoho dalších.
Rozumná konzumace vajec pak může přispět k:
- Podpoře normálního stavu srdce
- Podpoře normálního stavu zraku
- Podpoře normální tělesné kompozice
Vajíčka při hubnutí a dietě
Nás bude zajímat především ona tělesná kompozice. To ve zkratce znamená, že se díky konzumaci vajec může v těle (spolu s cvičením a dodržováním dalších zásad zdravého životního stylu) změnit poměr svalů a tuků. A to i díky tomu, že čím víc svalů v těle máme, tím rychleji spaluje náš metabolismus i v době, kdy jsme v klidu.
To je jeden ze základních pilířů toho, jak konzumace vajec může přispět k redukci tělesné hmotnosti a k vyrýsovanému tělu.
Bílkoviny jsou zároveň hodně důležité i pro dlouhotrvající pocit sytosti. To znamená, že pokud nebudete mít každou chvíli hlad, mělo by dojít ke snížení počtu kalorií. A tím pádem opět k hubnutí.
Samozřejmě je ale třeba dodat, že aby to fungovalo, můžete si zvolit konzumaci vaječných bílků bez žloutku. A také zvažte, zda si budete každý den dávat smažené volské oko. Vejce vařené ve vodě může být při hubnutí vhodnější.
Proteinová dieta
Vejce jsou skvělou potravinou pro proteinovou dietu, protože splňují všechny nároky na vysoké množství proteinu a na nízkou kaloričnost. Zvlášť, když je budete konzumovat bez žloutku.
Díky tomu se mohou stát dobrým doplňkem již hotové proteinové diety, která podporuje takzvanou ketózu. To je stav, během kterého se tělo po minimalizaci příjmu sacharidů rozhodne sahat do uložených tukových zásob, které následně využívá jako zdroj energie pro své normální fungování.
Aby se to však povedlo, je důležité tomu dlouhodobě přizpůsobit svůj každodenní jídelníček, ve kterém by mělo být hlavně libové maso, zdroj zdravého tuku a druhy ovoce a zeleniny, které obsahují minimum sacharidů a škrobů.
Vzhledem k tomu, že pro začátečníky může být správné sestavení proteinové diety příliš náročné, vyzkoušejte již hotové proteinové dietní balíčky, které mohou obsahovat proteinové polévky, palačinky, nápoje, tyčinky, kaše a další jídla, která zvládne připravit i začátečník.
Jelikož splňují nároky na správně vedenou proteinovou dietu a snadno se připravují, hubnutí bude jednodušší, než kdy předtím.