V průběhu dne tělo potřebuje doplňovat palivo. Bez něj bychom neměli dostatek energie pro výkon všech činností a aktivit, které musíme během 24 hodin zvládnout. Určitě ale víte, že na oběd nemáte vždycky dostatek prostoru, takže čas od času zaskočíte do restaurace. Případně, kvůli velkým porcím jídla pak nemáte sílu soustředit se na práci.
Oběd a jeho role při hubnutí
I když by se mohlo zdát, že čím méně jídla přes den sníte, tím to bude v rámci hubnutí lepší, opak je pravdou. V případě, že se budete šidit, ve večerních hodinách vyluxujete prakticky celou ledničku. Jelikož nebudete hledět na to, co vám přijde pod ruku, kalorická hodnota takového řádění může několikanásobně převyšovat doporučený denní příjem.
Co jíst a nejíst?
Asi vám nemusíme říkat, že na hubnutí je nejlepší zdravá domácí strava, kterou si můžete přinést do školy nebo do práce v krabičce. Naopak se snažte vyhnout obrovským porcím jídla, které přispívají k přejídání a k horší koncentraci po obědě. Jídlo by navíc nemělo být příliš tučné, protože si jeho konzumací zaděláte na vyšší tělesnou hmotnost v blízkém budoucnu. Kdybychom si měli vzít příklad z Asie, tamním zlatým pravidlem je, že každý by měl jíst maximálně do 70 % pocitu sytosti. (A vzhledem k tomu, že se tamnější národy často dožívají mimořádně vysokého věku, na této praktice nejspíš něco bude.)
3 zdravé recepty na oběd
Zeleninové wrapy
🕐 Doba přípravy:
- 10 minut
📋 Budete potřebovat:
- 1 nastrouhanou mrkev,
- 80 g krájeného červeného zelí
- 2 nakrájené jarní cibulky
- 1 nastrouhanou cuketu
- hrst čerstvé bazalky
- 5 nakrájených zelených oliv bez pecek
- ½ lžičky hořčičného semínka
- 2 lžičky řepkového oleje
- 1 lžíci jablečného octa
- celozrnné tortily
💡 Postup
Všechnu nakrájenou zeleninu důkladně promíchejte v míse a přidejte k ní ocet, olej a hořčičné semínko. Nakonec všechny ingredience zabalte do celozrnných tortil, které pak můžete dát do krabičky a odnést si je do práce. Tento wrap bude chutnat jak studený, tak ohřátý.
Čočkový salát s tuňákem
🕐 Doba přípravy:
- 15 minut
📋 Budete potřebovat:
- 2 lžíce sherry octa
- 1 lžičku Dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- 50 ml oleje
- 2 sáčky uvařené čočky
- 2 plechovky tuňáka
- 160 g cherry rajčat
- 2 pečené papriky
- hrst pažitky
- hrst čerstvé petrželky
💡 Postup
V misce spolu vyšlehejte ocet, hořčici a česnek. Následně přidejte připravený olej. Všechny ostatní ingredience dejte do větší mísy a pořádně je promíchejte. Přelijte zálivkou a ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami. Opět si tento oběd můžete vzít v krabičce do práce.
Polévka z brokolice a hrášku
🕐 Doba přípravy:
- 40 minut
📋 Budete potřebovat:
- 1 lžíci řepkového oleje
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 400 g brokolice
- 300 g mraženého hrášku
- 200 g mangoldu
- 1 l zeleninového vývaru
- čerstvou bazalku
- hrst čerstvého kopru
- 1 citron
- 1 lžíce opražených dýňových semínek
💡 Postup
Ve velkém hrnci rozehřejte olej a dejte na něj orestovat nakrájenou cibuli. Cca po 8 minutách přidejte lisovaný česnek. Po minutě přidejte nakrájenou brokolici, hrášek a mangold. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Jakmile se začne polévka vařit, ztlumte plamen a nechte ji vařit pod pokličkou po dobu 25 minut.
Mezi tím si připravte čerstvé bylinky, citronovou kůru a vše přidejte těsně předtím, než polévku rozmixujete tyčovým mixérem. Před podáváním polévku posypejte opraženými dýňovými semínky.
Další jídla dne, například snídani nebo svačinu, pak můžete vyměnit za výrobky proteinové diety. Skvělé jsou například proteinové kaše, palačinky a nápoje, které se snadno připravují, dobře chutnají, zasytí a podporují hubnutí.
Věříme, že vám tyto netradiční recepty na oběd budou náležitě chutnat. Přejeme vám dobrou chuť.